Beszámoló a permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálatának tréningjeiről!!!

Az "új" növényvédelmi törvény megjelenése előtt és annak fényében cégünk és a Hajnalpír Kft. szakemberei Hollandiában (Benekom) utaztunk éles gépbemérésre november végén, majd Belgiumba (Maldegem) vizsgáló, bemérő készülékek kezelési tréningjén vettünk részt december közepén. Egy kicsit megkésve de fogadják szeretettel képes beszámolónkat. A vizsgáló berendezésekről honlapunk és szakértőinktől tájékozódhatnak. A vizsgálat menete az AAMS-Salvarani videóján érhető utol, de hamarosan a saját videónk is elkészül amelyet szintén ajánlunk szíves figyelmükbe.

Módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló FVM rendelet. A 2016. január 1-től hatályos változat meghatározza az időszakos felülvizsgálat menetét, amelyről az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket:

  • 2016. november 26. után a három évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni tilos!
  • a növényvédelmi gépeken háromévente időszaki felülvizsgálatot kell végezni
  • a gépek felülvizsgálatát kérelemre a Növényorvosi Kamara által üzemeltetett felülvizsgáló állomások végzik el, a tulajdonosnak a növényvédelmi gép működési engedélyének lejártát megelőzően kell jelentkeznie. A jelentkezést az állomás címére kell beküldeni, amely értesíti a növényvédelmi gép tulajdonosát a felülvizsgálat időpontjáról
  • a felülvizsgáló állomások jegyzéke a NÉBIH honlapján található
  • ha a felülvizsgálat eredménye megfelelő, az állomás kiadja a működési engedélyt igazoló matricát.

Növényvédő szer felhasználás során, - amely a kijuttatásra is kiterjed - elkövetett jogszabálysértés esetén, amennyiben a NÉBIH a kockázatbecslése során olyan elfogadhatatlan kockázatot állapít meg az ember, az állat egészségére vagy a környezetre vonatkozóan, amely nem kezelhető kockázatcsökkentő intézkedésekkel, a megyei kormányhivatal elrendeli a kifogásolható növényi kultúra megsemmisítését, illetve álló kultúra esetén az azévi termés megsemmisítését.

pageup