Egyenlőre nem kell vizsgáztatni a permetezőgépeket

A növényvédő gépek felülvizsgálatára vonatkozó rendelet módosult, így a gépek felülvizsgálatára vonatkozó határidők nem szerepelnek benne, és a vizsgáztatásra vonatkozó szigorú műszaki feltételeket is törölték – közölte a NAK.

Ahogyan arról már korábban is hírt adtunk, a 71/2016. (X.28.) FM rendelettel módosult a 43/2010. FVM rendelet növényvédő gép felülvizsgálatára vonatkozó 35. és 36 paragrafusa, amely módosítás eredményeként kikerültek a rendeletből a 3. melléklet „Növényvédelmi gépek felülvizsgálata” rész 1-5. pontjai is. A módosítás értelmében a növényvédő gépek felülvizsgálata 3 évente kötelező, de az ide vonatkozó határidő kikerült a rendeletből. A rendelet módosítása során a vizsgáztatásra vonatkozó szigorú műszaki feltételeket is törölték.

A jelenleg hatályban lévő rendelet a kötelező vizsgáztatásra határidőt nem rögzít, ezért a NAK javaslata a termelők felé továbbra is az, hogy kísérjék figyelemmel az ide kapcsolódó híreket, fejleményeket, de a vizsgáztatással várakozzanak, hiszen a 2017 tavaszi növényvédelmi időszak kezdetéig minden bizonnyal kialakul egy végleges állapot a szabályozás terén is.

 

Forrás: Agro Napló